DONEER
Menu Close

Groeihormoontekort

Groeihormoontekort

Wat is groeihormoontekort?

Groeihormoon is een eiwit dat wordt gemaakt in de hypofyse en stimuleert o.a. botgroei. De hypofyse is een hormoonproducerende klier onderaan de hersenen in de schedelbasis. Wanneer de hypofyse niet voldoende groeihormoon maakt voor het goed functioneren van de organen, spreken we van groeihormoontekort of groeihormoondeficiëntie. Door onderzoek kan worden vastgesteld of er sprake is van een tekort aan groeihormoon. Eén van de gevolgen van een groeihormoontekort bij kinderen is een groeiachterstand.

Waardoor wordt het veroorzaakt?

Een groeihormoontekort wordt veroorzaakt door een aandoening van de hypofyse of van de hypothalamus. De hypothalamus is het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat de hypofyse zijn werk goed kan doen. Een niet goed werkende hypofyse kan aangeboren zijn. Soms is de hypofyse niet of niet goed aangelegd. Andere oorzaken van een niet goed werkende hypofyse zijn beschadiging ervan door ziekten die na de geboorte zijn ontstaan of door toedoen van operaties. Bestraling van de schedel kan ook leiden tot verminderde aanmaak van groeihormoon.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Eerst zal de kinderarts onderzoeken of er ook sprake kan zijn van andere oorzaken van een groeiachterstand. Vaak is het mogelijk om die oorzaak te behandelen of weg te nemen en gaat het kind weer beter groeien. Wanneer dat niet zo is, kan er door een aantal onderzoeken nagegaan worden of er sprake kan zijn van een groeihormoontekort. Zo wordt er een röntgenfoto van de linkerhand gemaakt om de skelet- of botleeftijd vast te stellen. Bij kinderen met een groeihormoontekort is de botleeftijd meestal jonger dan de kalenderleeftijd. Door middel van bloedonderzoek wordt de hoeveelheid IGF-I in het bloed bepaald. Bij kinderen met groeihormoontekort is de hoeveelheid IGF-I in het bloed te laag.

Alles over groeien

Heeft u vragen over groei, neem contact met ons op via info@kindengroei.nl of via telefoon 010-2251533. Indien mogelijk zullen wij altijd proberen uw vraag te beantwoorden.

Wat zijn de kenmerken en symptomen?

Naast een groeiachterstand kan een groeihormoontekort een aantal andere kenmerken of symptomen hebben. Kinderen hebben vaak een te hoog gewicht voor hun lengte, met een afwijkende vetverdeling. Er is vooral sprake van vetafzetting in de buik. Bij jonge kinderen kan de stem hoog zijn. Baby’s met groeihormoontekort hebben een wat popperig gezicht. Ook komt het voor dat kinderen met een groeihormoontekort zich slecht kunnen concentreren of snel moe zijn.

Bij sommige kinderen maakt de hypofyse niet alleen te weinig groeihormoon aan, maar is er ook een tekort aan de andere hypofysehormonen. Naast een groeiachterstand hebben deze kinderen ook last van een te langzaam werkende schildklier of bijnier. Bij wat oudere kinderen kan er sprake zijn van het uitblijven van de puberteit.

Wat is er aan te doen?

Een groeihormoontekort kan behandeld worden door toediening van groeihormoon. Wanneer meerdere hypofysehormonen niet of te weinig worden gemaakt, moeten deze ook worden toegediend.