Evaluatie van de kosteneffectiviteit van het stoppen van groeihormoonbehandeling na de mid-puberteit in adolescenten met idiopathische geïsoleerde groeihormoondeficiëntie.
Dit onderzoek heeft als onderwerp de evaluatie van de kosteneffectiviteit van het staken van groeihormoonbehandeling in mid-puberteit. Het doel is om na te gaan of het staken van de behandeling bij adolescenten die worden behandeld vanwege IGGHD en die in mid-puberteit een normale aanmaak van groeihormoon hebben, even effectief is als continueren van de behandeling tot eindlengte.
ZonMw financiert in het kader van doelmatigheidsonderzoek een aantal projecten onder de naam SEENEZ, Stimuleer Effectieve en Elimineer Niet-Effectieve Zorg. In de aanmeldingsfase in 2015 hebben zeven wetenschappelijke verenigingen onderzoeksvoorstellen ingediend, waaronder ook de NVK. Het onderzoeksvoorstel van de Adviesgroep Groeihormoon is in 2016 door ZonMw goedgekeurd.
Uit de Landelijke Registratie Groeihormoonbehandeling kinderen worden door medewerkers van Stichting Kind en Groei-LRG potentiële kandidaten voor deze studie geselecteerd. Volgens de Richtlijn GHD wordt in mid-puberteit opnieuw een GH-stimulatietest verricht. Indien uit deze test blijkt dat er een normale GH-secretie is, komt de persoon in aanmerking voor deelname aan de studie. Hij/zij kan kiezen voor stoppen van GH-behandeling of doorgaan. Deelnemers moeten schriftelijk toestemming geven. Deelnemers en hun ouders krijgen een vragenlijst voor jongeren met kleine lengte. Eerder stoppen met de behandeling zal naar verwachting leiden tot minder medicatiekosten, minder ziekenhuisbezoeken en minder laboratoriumonderzoek. Deze factoren worden betrokken bij de economische evaluatie. Ook zal gekeken worden naar reiskosten en kosten met betrekking tot productiviteitsverlies van de ouders. Medewerkers van Stichting Kind en Groei-LRG zijn betrokken bij de opzet, uitvoering en monitoring van de studie.