DONEER
Menu Close

Ghreline studie

Ghreline studie

Afgeronde studie

Studie naar het eetlusthormoon ghreline waarbij we bloedmonsters verzamelen van kinderen en jongvolwassenen met Prader-Willi syndroom.

Een van de hormonen die mogelijk een rol speelt bij eetlust is ghrelin. Ghrelin is in 2 vormen in het bloed aanwezig. Geacyleerd ghrelin (AG) zorgt voor een toename van de eetlust en een minder gunstige energiebalans. Ook heeft AG ongunstige effecten op de suikerstofwisseling. Ongeacyleerd ghrelin (UAG) heeft een beschermend effect op verschillende cellen van het lichaam, waaronder spiercellen en cellen die te maken hebben met insulineproductie. Ook remt het de effecten van AG. De ratio tussen AG en UAG is belangrijk en een hoge AG/UAG ratio is ongunstig. Onderzoek kan handvatten geven voor eventuele behandeling van de toegenomen eetlust en interesse in eten bij kinderen met PWS.

ouderboekje-renske-kuppens-1

Nieuwe behandelinzichten in Prader-Willi Syndroom

Bijna 15 jaar geleden, in 2002, startte de eerste PWS studie gecoördineerd door Stichting Kind en Groei. Hierin worden de effecten van groeihormoon-behandeling bij kinderen met PWS onderzocht.